Mi a tintapatron, nyomtatópatron? Hogyan működnek a tintasugaras nyomtatók?

Mi a tintapatron, nyomtatópatron? Hogyan működnek a tintasugaras nyomtatók?
Teljesen mindegy, hol olvasod ezt a cikket, valószínű, hogy valahol a környékeden van egy nyomtató, mégpedig jó eséllyel egy tintasugaras nyomtató, mely 1980-as években való megjelenése óta rendkívüli népszerűségnek örvend. A tintapatron az a cserélhető része a tintasugaras nyomtatónak, ami a festéket tartalmazza. Hogy tintapatron és tintapatron között milyen különbségek vannak az most kiderül.

Ha tintasugaras nyomtatót használsz, akkor előbb utóbb tintapatronra, nyomtatópatronra is szükséged lesz, szóval ezeket érdemes tudnod…

A tintapatron, nyomtatópatron a tintasugaras nyomtató cserélhető része, de különböző gyártók különböző technológiákat alkalmaznak a tintapatronok működési elveit tekintve.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
Hogyan működik a tintasugaras nyomtatókban lévő tintapatron, nyomtatópatron?
A tintasugaras nyomtatóban lévő tintapatron, nyomtatópatron, egészen apró tintacseppeket rak a papírra, így alkotva képmásokat.

Ha már láttál valaha tintasugaras nyomtatóval nyomtatott dokumentumot, jó, ha tudod:

– A pontok hihetetlenül aprók (átmérőjük általában 50 és 60 mikron), tehát vékonyabbak az emberi hajszálnál, melynek átmérője 70 mikron!

– A pontokat végtelenül precízen helyezi rá a papírra (ez eredmény 1440 x 720 pont/incs (nagyfelbontású dpi).

– A pontok különböző színűek is lehetnek, és együttesen fotóminőséget alkotnak.

Ebben a cikkben megismerjük a tintasugaras nyomtató különböző részeit, valamint azt, hogy ezek a részek együttesen hogyan is alkotnak képeket. Olvashatunk a tintapatronról, nyomtatópatronról is és a néhány tintasugaras nyomtató által használt speciális papírról is.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
Nyomtatási technológiák

tintapatron – tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtatóban található tintapatron, nyomtatópatron miniatűr cseppecskéket szór a papírra, ezzel egy folyékony ecsetvonásnak látszó vázlatot alkotva.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?

Kölcsönhatással vagy kölcsönhatás nélküli nyomtatás

Rengeteg nyomtatási technológia létezik, melyeket 2 fő kategóriába sorolhatjuk:

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
Kölcsönhatáson alapuló nyomtatók

Ezen nyomtatók mechanizmusa a papírral való érintkezésen alapul.

Ebből 2 típus is létezik:
– A pontmátrix nyomtatók apró öltések sorozatát használják, így lépnek kölcsönhatásba a tintával bevont szalaggal, a papírra pedig az ezzel való érintkezés útján kerül rá a képmás.

– A karakteres nyomtatók alapvetően írógépek. Számos sávval rendelkeznek, ezeken a sávokon karakterek találhatóak (betűk és számok) felhalmozva. A megfelelő karakter nekicsapódik a tintaszalagnak, így rávezetve a képmást a papírra. Alap szövegek esetében ezek a nyomtatók gyorsak és élesek, de ennyiben ki is merül előnyeik sora.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?

Kölcsönhatás nélküli nyomtatók

Ezek a nyomtatók és a bennük lévő tintapatronok, nyomtatópatronok nyomtatás során nem érintkeznek a papírral. A tintasugaras nyomtatók is ebbe a csoportba tartoznak.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
A tintasugaras nyomtatók

A tintasugaras nyomtatókban lévő tintapatronok fúvókák segítségével fújnak festékcseppeket a papírra.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?

Szilárd tintás nyomtatók

A szilárd tintát használó nyomtatók viaszszerű tintapálcikákkal működnek, ezek megolvadva rátapadnak a papírra, majd újra megszilárdulnak.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
Festékszublimációs nyomtatók

A festékszublimációs nyomtatók egy hosszú, áttetsző filmtekercset használnak, ami leginkább piros, kék, sárga és szürke színű végeinél összeragasztott celofánra hasonlít. A filmbe beágyazva szilárd festék található a nyomtatás során használt 4 alapszínnek megfelelően: ciánkék, magenta, sárga és fekete. Ahogy ez áthalad a filmen, a nyomtatófej felhevíti, majd rápermetezi a papírra a festéket, ami beleívódva a fotópapír fényes felületébe végül ismét megszilárdul.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
Meleg viaszos nyomtató

A meleg viaszos nyomtató a festékszublimációs nyomtatók, és a szilárd tintás nyomtatók hibrid változata lehetne. Egy szalagot alkalmaz, ami elhalad a forró tűkkel rendelkező nyomtatófej előtt, ezek a tűcskék megolvasztják a viaszt, így az rátapad a papírra, ahol ismét megkeményedik.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?

Meleg autokróm nyomtatók

A meleg autokróm nyomtatóknál a színek nem a nyomtatóban találhatók, hanem magában a papírban vannak. 3 színsáv (cián, magenta, sárga) van a papíron, megfelelő mértékű hevítéssel mindegyik aktiválható. A nyomtatófej háromszor halad át a papíron, mindegyik színnek a szükséges hőmérsékletet biztosítva.

Az összes, itt felsorolt hihetetlen technológia közül a tintasugaras nyomtatás messze a legnépszerűbb. Egyedül a lézernyomtató képes a nyomába lépni.

Vessünk tehát egy pillantást a tintasugaras nyomtató belső felépítésére.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?
A tintasugaras nyomtató belseje

Egy tintasugaras nyomtató legfontosabb részei:

Nyomtatófej rendszer

Nyomtatófej: A tintasugaras nyomtató magja. Tartalmaz egy fúvókát, ami a tintát a tintapatronból, nyomtatópatronból a papírra spricceli.

Tintapatron: Gyártótól függően többféle lehet a tintapatron, nyomtatópatron, például a fekete és a színes tintapatronok lehetnek egyben vagy külön, de létezik olyan is, ahol minden szín külön tintapatronban van. Néhány tintapatron még a nyomtatófejet is tartalmazza.

A nyomtatófej léptető motorja

A léptető mozgatja, irányítja a fejrendszert (a fejet és a tintapatronokat). Néhány nyomtatóban van még egy léptető, melynek az a dolga, hogy fixálja a használaton kívüli fejrendszert, ez védi a fejet a véletlenszerű elmozdulástól; ez az egység olyan, mint egy parkfék egy járművön.

tintapatron – nyomtatófej léptetőmotor

Az ilyen léptető motorok felelősek a tintasugaras nyomtató legtöbb alkatrészének mozgásáért.

– a szíj – Összeköti a nyomtatófej rendszert a léptetővel.

– a stabilizáló – Biztosítja a precíz munkát.

tintapatron – stabilizáló szíj

Egy stabilizáló és egy szíj.

Papíradagoló

– Tálca: A legtöbb nyomtatóban megtalálható. Néhány típusnak az adagolóval közös tálcája van. Az adagoló általában lehajtható vagy kihúzható a nyomtató hátuljánál.

– Hengerek: A papír ki- és behúzásáért felelős.

tintapatron – papíradagoló

A hengerek végigvezetik a papírt a nyomtatón.

– Papíradagoló motor: Megfelelő mennyiségű papírt juttat a nyomtatóba.

Áramforrás

A régi nyomtatóknak külső transzformátoruk volt, az újakba már bele van építve.

Áramkör

tintasugaras nyomtató – áramkör

Egy kis beépített áramkör is található a nyomtatóban, ami ellenőrzi a belső műveletek áramellátását és dekódolja a számítógépből érkező információkat.
Bemeneti portok

A legtöbb nyomtató USB-t használ, de van olyan is, amelyik SCSI-t alkalmaz.

tintapatron – tintasugaras nyomtató

Az USB fénykorában is vannak olyan nyomtatók, melyeknek párhuzamos portjuk van.

Hő és Rezgés

A különböző tintasugaras nyomtatókban lévő tintapatronok különböző módon viszik papírra a tintát. Erre 2 fő technika létezik:

tintapatron – tintasugaras nyomtató

A fúvóka a tintasugaras nyomtató fején lévő meleg buborékon.
Melegbuborékos tintapatron

tintasugaras nyomtató – melegbuborékos tintapatron

Főként a Canon és a Hewlett Packard gyártók alkalmazzák ezt a módszert. A melegbuborékos nyomtatóban apró rezisztorok hőt termelnek, ez a hő permetezi szét a tintát, ezzel egy buborékot alkotva. Ahogy a buborék nő, a tinta egy része kiszorul a fúvókából, egyenesen rá a papírra. Amikor a buborék végül kidurran, vákuum keletkezik, ami még több tintát szív ki a tintapatronból, nyomtatópatronból a nyomtatófejbe. Egy átlagos buborékos nyomtatófejnek 300-600 apró fúvókája van, ezek mindegyike a többivel összehangoltan pumpálja ki a tinta cseppecskéket.

Piezoelektrikus

tintasugaras nyomtató – piezoelektrikus tintapatron

Az Epson nyomtatók technológiája a piezo kristályok használata. A tintatartó hátsó részében lévő fúvókák mindegyikében van egy kristály. Ezek a kristályok parányi elektromos töltéssel rendelkeznek, amitől vibrálnak. A kristályok vibrálásukkal tintát préselnek ki a fúvókából, ugyanakkor újra fel is töltik tintával a tartályt, pótolva a kispriccelt tintát.

Mi a tintapatron, nyomtatópatron?

Vegyük át még egyszer a nyomtatási folyamat főbb lépéseit.

Kattints az „OK” gombra a nyomtatáshoz. Valahányszor rákattintunk a nyomtatás gombra, műveletek egész sora kezdődik meg:

1. Az általad használt szoftver adatokat küld a nyomtatandó dokumentumról a nyomtató vezérlőjének.

2. A vezérlő átalakítja az adatokat olyan formátumba, melyet a nyomtató is ért, valamint ellenőrzi, hogy a nyomtató valóban csatlakoztatva van.

3. A számítógép az adatokat egy külső kapcsolaton keresztül küldi a nyomtatónak, ami lehet párhuzamos, USB, stb.

4. A nyomtató fogadja a számítógép által küldött adatokat, majd az adatok egy részét elraktározza. A tárhely memóriája 512 KB RAM-tól 16 MB RAM-ig terjed. Ezek a tárhelyek azért is hasznosak, mert gyorsítja a nyomtatási folyamatot, nem kell minden oldalra várni a nyomtatás során. Egy nagyobb tárhely komplett dokumentumokat és számos kisebb anyagot is képes tárolni.

5. Amikor a nyomtató használaton kívül van, egy gyors tisztítás megy végbe a belsejében, azért, hogy a nyomtatófej(ek) biztosan tiszták legyenek.

6. Az ellenőrző rendszer aktiválja a papíradagoló motort. Ez beindítja az itt található hengereket, melyek behúzzák a papírt a tálcáról. Egy pisztolyravaszra hasonlító mechanizmus érzékeli, hogy van-e papír a tálcán segít eljuttatni azt a nyomtató belsejébe. Ha ez a ravasz nincs lenyomva, a nyomtató kiírja, hogy „Kifogyott a Papír”, és ezzel együtt figyelmeztetést küld a számítógépnek.

7. Miután a papír bejutott a nyomtató belsejébe, és nyomtatásra készen, az oldal tetején elhelyezkedett, a nyomtatófej léptetőmotorja aktiválja a szíjat, és a nyomtatófej végighalad az oldalon. A motor egy másodperc töredékére leáll, míg a nyomtatófej tintacseppeket spriccel a papírra, majd egy picit továbbhalad, mielőtt újra bekapcsolna. Ez a lépegetés észrevétlenül olyan gyorsan történik.

8. Egy leállás ideje alatt számtalan tintacsepp kerül papírra. A CMYK alapszínek mindegyikét megfelelő mennyiségben használja fel.

9. Minden ilyen művelet után a papíradagoló motorja egy incs töredékével előrébb tolja a papírt. A tintasugár típusától függően a nyomtatófej ilyenkor törli az oldal elejét, vagy legtöbb esetben csak megfordítja az irányt és visszafelé halad a papír fölött a nyomtatás során.

10. Ez a folyamat egészen a nyomtatás végéig ismétlődik. A nyomtatási idő nyomtatónként eltérhet, de függ az oldal tulajdonságitól is, például a mérettől vagy a nyomtatandó szövegtől, képtől. Egy nyomtató akár 16 oldalt is képes kinyomtatni 1 perc alatt, ha az oldal fekete, akár percekig is eltarthat egy színes, teljes méretű oldal nyomtatása.

11. Amikor a nyomtatás befejeződött, a nyomtatófej leáll, és rögzíti magát. A papíradagoló motorja beindítja a hengereket, hogy a papír kilökődjön a tálcára. A mai nyomtatók már gyorsan száradó tintát használnak, így azonnal kivehetjük a papírt nyomtatás után anélkül, hogy elmosódna.

A következő részben többet megtudhatunk a tintapatronról és a papírról.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük