Mi a különbség az erdeti tonerkazetta, az uángyártott tonerkazetta és az újratöltött tonerkazetta között? Egyáltalán van különbség toner és toner között?

Mi a különbség az erdeti tonerkazetta, az uángyártott tonerkazetta és az újratöltött tonerkazetta között? Egyáltalán van különbség toner és toner között?
Komplett iparág fejlődött ki az utángyártott tonerkazettákra, az utángyártásra. De vajon megéri kockáztatni és nem eredeti tonert vásárolni lézer nyomtatódba? Hol van a kutya elásva? Milyen buktatói vannak az utángyártott tonereknek és az újratöltött tonerkazettáknak?

Természetesen van különbség akár utángyártott, akár újratöltött tonerkazetta mellett teszed le a voksod. Az első és legfontosabb különbség az árban rejlik. Az eredeti festékkazetták minden esetben többe kerülnek, mint az utángyártott, vagy utántöltött tonerkazetták.

Utángyártott tonerkazetták

Az utángyártott tonerek esetében, a gyártó minden esetben új alkatrészeket épít az adott tonerkazettába, tehát a gyárival megegyező, de nem az eredeti gyártótól származó alkatrészeket.

A nyomtatás minőségét, különösen a lézernyomtatók esetében, nagyban befolyásolja a tonerkazetta minősége. Azonban, érdemes megfontolnod, hogy utángyártott tonert vegyél, hiszen sokszor kevesebb, mint az eredeti árának a feléért hozzájuthatsz az utángyártott tonerkazettához.

Mint ahogyan a tintapatronok esetében is a tonereknél is jó, ha tudod, hogy sajnos vannak gyártók, akik extra profitra tesznek szert, úgy, hogy az újratöltött kazettát átcímkézik és utángyártottként értékesítik. A tonerek esetében ez jelentős probléma, hiszen a tonerporon kívül, forgó és kopó alkatrészeket tartalmaz a festékkazetta. Ráadásul minden ilyen kopó és forgó alkatrésznek meghatározott életciklusa van. Ez azt jelenti, hogy például a tonerkazettában lévő fényhenger, lehúzókés és mágnes henger legfeljebb kétszer annyit fog kibírni ahány oldalra elegendő a benne lévő tonerpor.

Tehát kis szerencsével az újratöltés is opciónak tekinthető, mert lehet, hogy problémamentesen fog nyomtatni egy újabb cikluson keresztül. Ráadásul tizenezer vagy huszonezer forint helyett, csupán pár ezer forintért újra lehet töltetni a kiürült tonerkazettát.

Újratöltött tonerkazetták

Újratöltés esetében, a tonerpor vagy festékpor pótlásán kívül nem cserélődik egyéb alkatrész a tonerkazettában. Egy gyári tonerkazettát egyszer biztosan újra lehet tölteni, de volt már rá példa, hogy 4 újratöltést is kibírt egy toner, anélkül, hogy más alkatrészt kellett volna cserélni benne.

Egy toner élettartamát jelentősen befolyásolja a kinyomtatott anyagok jellege, és a felhasznált papír minősége, valamint a nyomtatási szokások. A magas krétatartalmú, olcsóbb papírok, hamarabb elkoszolhatják és bizonyos esetekben károsíthatják a nyomtatódat. A sok 1-2 oldalas nyomtatás jobban igénybe veszi a kazetta alkatrészeit, mintha egyszerre több 10 vagy 100 oldalt nyomtatnál. A magyarázat egyszerű: minden bekapcsolásnál, illetve minden nyomtatási feladat kiadása során a nyomtatás előtt a nyomtató átforgatja a kazettát pár alkalommal, hogy a festéket felkavarja. Ilyenkor legalább annyit kopnak a kazetta alkatrészei, mintha 2-3 oldalt kinyomtattál volna. Ha 1 oldalas dokumentumokat nyomtatsz, akkor hamarabb elkopnak a tonerkazettád alkatrészei.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük