Miért adják olcsón a tintasugaras nyomtatókat? Papír vs. Tintapatron

Miért adják olcsón a tintasugaras nyomtatókat? Papír vs. Tintapatron
A gyártók, különböző tartozékokból, tintapatronok, nyomtatópatronok eladásából várják a profitot. Ez nagyjából úgy működik, mint a videó játékok esetében; maga a hardver áron, vagy áron alul kapható, ám a további tartozékokat is meg kell vásárolni ahhoz, hogy maga a hardver megfelelően működjön. Más szóval, nem veheted meg „X” gyártótól a nyomtatót majd „Y”-tól a tintapatront, nyomtatópatront.

Bizonyos típusú nyomtatók esetében, amikor a tintapatront cseréled, cseréled vele együtt a nyomtatófejet is, megnövelve ezzel a nyomtató élettartamát.

A papír minőségétől sokban függ a nyomtatott oldal minősége is. A sztenderd fénymásolópapírok jók, de nem lesz vele olyan tiszta a munka, mintha egy kifejezetten tintasugaras nyomtatókhoz való papírral dolgoznánk.

Papír vs. tintapatron

Két fő tényező befolyásolhatja a papír minőséget:

A papírfényesség és az „itathatóság”

A papírfényességet általában az határozza meg, hogy milyen durva a papír felülete. Egy durva papíron nem úgy oszlik el a tinta, mint egy simább papíron, ami sokkal több fényt visszaver. Ha maga a papír fényesebb, akkor fényesebb lesz maga a nyomtatott munka is. Magad is láthatod a különbséget, ha összehasonlítasz egy újságban, és egy magazinban lévő fotót. A magazin fényes lapjai több fényt vernek vissza, mint egy újság durva oldalai.

Papír vs. tintapatron

A másik fontos tényező a papír itathatósági minősége

papíritathatóság minősége -tintapatron

Amikor a nyomtató ráfújja a tintát a tintapatronból, nyomtatópatronból a papírra, a tintacseppeknek szimmetrikus pöttynek kell látszódniuk, a tintának nem szabad túlságosan beleívódni a papírba. Ha ez mégis megtörténik, akkor a papír kibolyhosodik, így a festék sokkal nagyobb területen fog majd látszódni, mint kellene. Ettől a nyomtatott oldal homályos lesz, különösen a képek és a szöveg széleinél.

Tudjuk tehát, hogy a bolyhosodás attól van, hogy a papír magába szívja a tintát. Ez ellen találták ki a kiváló minőségű tintasugaras nyomtatóhoz való papírt, melyen egy vékony, viaszos filmréteg található, ami megakadályozza a tinta beszívódását. Ilyen papírral, szemmel láthatóan jobb végeredményt kapunk. Például egy Epson nyomtató sima papíron 720×720-as felbontással tud nyomtatni; a speciális papírra azonban 1440×720-as felbontásra is képes.

Papír vs. tintapatron
Nyomtatás egyéb hordozókra
A tintasugaras nyomtatók többféleképpen tudnak nyomtatni. A professzionális tintasugarasok tárgyakra is képesek nyomtatni. A felhasználói nyomtatásra számos speciális papír létezik a matricáktól egészen a prospektuspapírokig. Akár pólóra vasalható anyagra is nyomtathatunk vele! Egy dolog biztos, a tintasugaras nyomtató egy könnyen használható, megfizethető eszköz arra, hogy szabadjára engedjük kreativitásunkat.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük