Mi a toner?

Mi a toner?
Az egyik legfőbb dolog, ami különlegessé teszi a lézernyomtatót (vagy a fénymásolót), az a toner. Először is miért a papír „ragadja magához” a toner részecskéit, miért nem a nyomtató „teszi rá”? És még furcsább, hogy a toner, igazából nem is tinta.

Akkor mi is az a toner?

A válasz egyszerű és rövid: A toner egy elektronikus töltéssel rendelkező por, melynek két fő összetevője a festék és a műanyag.

A festék szerepe egyértelmű – ez adja meg a színt (fekete-fehér nyomtatóknál a fekete színt) a szövegekhez és a képekhez. Ezt a festéket műanyag összetevőkkel vegyítik, így tud megolvadni a toner, amikor a nyomtatás során a beégetőműbe kerül. A toner e tulajdonsága miatt számos okból jobb választás, mint folyékony testvére. Például ez a festék bármilyen papír szöveteibe beleívódik, ami azt jelenti, hogy nem fog szétfolyni. Kivéve a nem hőálló műanyag fólia!!!

Amibe a toner való, azaz hogyan működnek a lézernyomtatók?
A tintasugaras nyomtatás kifejezés pontosan jellemzi önmagát és magát a folyamatot – hiszen az ilyen nyomtatók apró tintasugarakkal készítenek képmást. A lézersugaras nyomtató neve azonban ennél jóval rejtélyesebb: hogyan tud egy lézersugár, egy fénysugár leveleket írni és képeket rajzolni a toner segítségével?

A toner alkalmazása

De hogyan is helyezi rá a nyomtató a tonert a dobon lévő elektrosztatikus vázlatra? A tonerpor a tintatartóban helyezkedik el; ez egy kicsi tároló. A nyomtató összegyűjti a kellő mennyiségű tonert a tárolóból; ezt egy előhívó-berendezéssel teszi. Az „előhívó” tulajdonképpen kicsi, negatív töltésű, mágneses szemcsék összessége. Ezek az apró szemcsék egy forgó, fém hengerre gyűlnek össze, ami végül „kihordja” a tonert a tárolóból.

Az előhívó negatív töltésű szemcséi magukhoz vonzzák a pozitív töltésű toner részecskéket. A dobhoz érve a henger lesöpöri a szemcséket, és mivel az elektrosztatikus vázlat sokkal erősebb negatív töltéssel rendelkezik, mint az előhívó szemcséi, a dob végül bevonzza a tintarészecskéket.

Sok nyomtatóban a tonertartó, az előhívó és a dobrendszer egyetlen, cserélhető patronban helyezkedik el.

A dob végül elhalad a papír fölött, ami még erősebb töltéssel rendelkezik, így magához vonzza a toner részecskéket. Begyűjtve a tonert, a papír töltését egy koronadrót azonnal semlegesíti. Ezen a ponton az egyetlen dolog, ami a tonert a papíron tartja, az a gravitáció – ha ilyen állapotában ráfújnánk a lapra, eltűnne a vázlat. Hogy ez ne történjen meg, a papírnak át kell haladni az olvasztón, ami majd fixálja a tonert. Az olvasztó hengereit kvarclámpák hevítik, így a tonerben lévő műanyag összetevők megolvadnak, ahogy a papír áthalad.

De hogyhogy nem ragad rá a toner poros papír az olvasztó hengereire? Ezért van teflonbevonat a hengereken; ez ugyanaz a tapadásmentes bevonat, ami megakadályozza, hogy a reggelink leragadjon az edény aljára.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük